Koliko vredi Vaše vreme?

K

Spadate li i Vi u grupu ljudi kojima je 24h dnevno nedovoljno? Ne čini li Vam se da bi bilo sjajno kada bismo imali bar još jedan sat dnevno na raspolaganju? Cenite li Vi uopšte svoje vreme? Radite li stvari koje Vam samo oduzimaju vreme? Radite li sa ljudima koji kao pijavice ispijaju Vaše vreme?

Bez obzira na to, da li ste plaćeni na sat ili ne, Vaše vreme košta… ili vredi… Svejedno, ono nekog košta ili nekome vredi. Sve je stvar organizacije i percepcije. Ipak, kada se radi o nama samima, mi vrlo dobro znamo da „izvrdamo“, iako svakodnevno plaćamo usluge automehaničara, zubara, IT tehničara, električara, advokata, konsultanata – na sat. Kad Vam se pokvari auto, na fakturi automehaničara, pored rezervnog dela, stoji i cena radnog sata. I to obično, mnogostruko viša. Vredi li njegovo vreme stvarno 50€?

Naravno da vredi. Filter za ulje ili neki deo za kočnicu se neće sam ugraditi. Vrhunski prozor se neće sam montirati. Dobra mašina se neće pokrenuti sama od sebe. Samo zavisi od Vaših prioriteta, u datom momentu, koliko smo spremni da čekamo da auto, mašina i prozor „profunkcionišu“.

Dobar prodavac zna da ceni svoje vreme. Zna koliko ga košta svaki izgubljeni minut. I sve to zna lako da izračuna. Recimo, naša željena plata na mesečnom nivou iznosi 2.000€. Ako za prodavca mesec ima 25 radnih dana, naša dnevnica iznosi 80€. Ako ne znamo koliko vredi naš sat, onda će nas nebitan razgovor skupo koštati. Tada rizikujemo da provodimo sate i sate u razgovoru sa neprofitabilnim kupcima. Tada postajemo neproduktivni i nezadovoljni.

Suština je da ne trošimo vreme na stvari i ljude koji donose manje nego što sami vredimo i da maksimalno profitabilno iskoristimo vreme koje nam je na raspolaganju. To će nam omogućiti da sa kupcima ostvarimo odnose pune poverenja.

dobar prodavac mali

O autoru

Komentariši

Od Admin

Kategorije

Najnoviji postovi

Najnoviji komentari

Budimo u kontaktu

Potražite nas na društvenim mrežama!