Obojite svoje kupce

O

Postoje razne podele kupaca. O njima smo već pisali. Jedna nova podela povezuje kupce i boje.  Prema ovoj podeli, kupce možemo svrstati u: crvene, žute, zelene i plave.

Crveni kupci:

– žele da dobiju sve – sad i odmah;

– rado donose odluke;

– želi da drže sve pod kontrolom;

– vole da pokažu moć i autoritet;

– ambiciozani su i samosvesni;

– umeju da provociraju pitanjima;

– pokušavaju da sa manje novca dobiju veću vrednost;

Žuti kupci:

– uživaju u životu;

– komunikativni su i vole da ostvaruju kontakte;

– stalno pričaju, a ništa ne preduzimaju;

– „ovo je super“ im je uzrečica;

Zeleni kupci:

– tradicionalisti, kojima je važna sigurnost;

– u početku su vrlo rezervisani, dok kasnije pokazuju svoje pravo prijateljsko i srdačno lice;

– bitno im je da brend postoji već neko duže vreme;

– ne govore puno o sebi;

– traže što više informacija o proizvodu i firmi, kako bi se lakše odlučili;

– imaju strah da će platiti više nego što su drugi platili;

Plavi kupci:

– gledaju sve očima ekonomista;

– racionalni su;

– distancirani su od prodavca;

– traže korist od kupovine;

– usmereni su na uštedu prilikom kupovine;

– pitaju se „Šta imam ja od toga?“;

Kako ih prepoznati?

Za žute kupce je tipično da su otvoreni za priču i da se puni entuzijazma odnose prema nama. Zeleni kupci su kupci od poverenja, koji su strpljivi i hoće i znaju da saslušaju. Ove dve grupe (boje) kupaca ćemo prepoznati po smirenom i laganom tonu kada pričaju: savesno kao plavi ili konstantno i ujednačeno kao zeleni.

Plave kupce ćemo prepoznati po tome što su formalni i hladni i u pregovorima su vrlo precizni i pažljivi. Na drugoj strani, crveni su kupci odlučni i snagom volje „grabe“ napred. I jedani i drugi pričaju brzo i nadahnuto:  direktno kao crveni ili inspirišuće kao žuti.

Kako prodavati onda?

– Ključno pitanje za zelenog kupca je: poverenje.  Zato se kod njih treba naoružati strpljenjem. Njima postavljamo puno pitanja kako bismo saznali šta zaista žele.  Na svaku njihovu sumnju treba reagovati smireno i pokazati razumevanje, reference i garancije.  Zeleni kupac se najbolje oseća u svojim „odajama“ pa je dobro obaviti prodaju u njegovim kancelarijama, gde je „svoj na svome“.  U većini slučajeva on neće kupiti „novu generaciju proizvoda“ već „naš najprodavaniji model“.

– Crveni kupac uživa da pokaže preduzetnički duh i rezultate na svom radnom mestu. Ne treba mu oduzimati puno vremena, već treba napraviti brzi pregled naše ponude sa ključnim koristima za njega. U većini slučajeva su to brzi rokovi i rešenje nekog konkretnog problema. On želi od nas da čuje: „To je naša briga…“. Crveni kupac ne sme da doživi da smo u istoj ravni sa njim. On želi da bude uvek „iznad nas“. Treba mu omogućiti da se tako oseti. Kako im je važno da sa što manje novca dobiju više koristi i prednosti proizvoda, dobar prodavac će mu ponuditi akcijsku ponudu „2 za 1“, ili gratis dodatni proizvod ili napredno model po ceni standardnog.

– Plavi kupac će hteti da poseti naše prostorije kako bi se uverio u kvalitet, ali i da stekne sigurnost u firmu sa kojom će možda sarađivati. Njemu treba pripremiti detaljne uzorke, kataloge, sertifikate i što je moguće više podataka o uštedama i koristima kupovine. U pregovorima sa njim treba potencirati na dobrom odnosu cene i kvaliteta. Plavom kupcu treba pokazati „da nije sam“ i da postoje zadovoljni korisnici u njegovom komšiluku.

– Žuti kupac će sigurno doći u naš izložbeni salon, ali će vrlo retko pokazati  spremnost za kupovinu. Sa njim ne treba ostvarivati formalan odnos. Oni traže prodavaca koji je prijateljski raspoložen. Oni donose odluke u kupovini isključivo „iz stomaka“. To se postiže jedino ako im se probudi entuzijazam za kupovinu. Žuti kupci kupuju samo onda kada osete da će im proizvod poboljšati kvalitet života. Čak i tada, treba što je pre moguće potpisati ugovor. . Stručnjaci savetuju da ih ipak treba izbegavati jer su prave „pijavice“ našeg vremena i naših živaca.

boje kupaca

 Tempere i četkice u ruke i krenite sa bojenjem svojih kupaca!

dobar prodavac mali

 

O autoru

Komentariši

Od Admin

Kategorije

Najnoviji postovi

Najnoviji komentari

Budimo u kontaktu

Potražite nas na društvenim mrežama!