Kladionice Mozzart – Vrlo zanimljiv krizni PR

K

Obavljanje poslova komunikacije je lep poziv. Mesto PR menadžera je postalo jedno od najtraženijih zanimanja. Raditi komunikaciju za društveno odgovornu kompaniju je idealan posao.  “Radi dobro – i pričaj o tome” – rekli bi neki.

Međutim, šta se dešava u situacijama kada dobijete priliku da radite za kompaniju čije poslovne aktivnosti nisu “društveno prihvatljive”. Pozadina ovakvih kompanija (kladionice, proizvodnja cigareta…) dodatno otežava komunikaciju u kriznim situacijama. Jedan vrlo zanimljiv primer nam stiže iz Srbije, verovali ili ne!

Kladionice “Mozzart” su mediji počeli da “prozivaju” tako što nije ispoštovala odluku gradskih vlasti, po kojoj svaka kladionica mora da bude udaljena najmanje 150m od škole.  Situaciju je dodatno “podgrejalo” pojavljivanje slika kladionica ove kompanije “Mozzart” u novinama i na Internet portalima. Mediji su preneli da od anketiranih 265 škola na teritoriji Beograda, čak 76 škola ima, na udaljenosti manjoj od 150 metara, 118 objekata igara na sreću. Neke kladionice su zatvorene. Najavljeno je i zatvaranje još više kladionica, ukoliko bude usvojena nedavna inicijativa zaštitnika građana za izmene zakona kojim bi se utvrdilo da kladionice ne mogu da budu na lokaciji bližoj od 250 metara od škola. Inspektori i dalje proveravaju udaljenost slot-klubova i kockarnica od škola.

Da bi sprečila glasine, kompanija “Mozzart” se obratila javnosti:

– Kompanija Mocart samoinicijativno zatvara ove poslovnice kao vid konkretne podrške, ali i dalje smo ubeđeni i imamo jasan stav da su najefikasnije mere prevencije: zabrana ulaska za maloletnike, češće kontrole i veće kazne za prekršioce, a ne dužina u metrima i način merenja udaljenosti. Istovremeno, ova akcija je i svojevrstan apel ostalim priređivačima igara na sreću da dosledno sprovode zakon i zabranu učešća u igrama na sreću za maloletne osobe. Radi podrške inicijativi zabrane klađenja maloletnicima,kompanija Mocart je odlučila da zatvori tri poslovnice, i to u Aleksinačkih rudara 12, Cetinjskoj 22 i Požeškoj 48, čije lokacije mogu biti sporne prema novom tumačenju razdaljine od škola u odredbama zakona.

Uprava za igre na sreću saopštila je da raspolaže skromnim kapacitetima za kontrolu poslovanja organizatora igara na sreću. Kako je navedeno, u Srbiji ima više hiljada legalnihobjekata za igre na sreću, a Uprava za njihovu kontrolu ima sedam inspektora i jedno vozilo. Uprava podseća da je kontrola učestvovanja maloletnika u posebnim igrama na sreću u nadležnosti i drugih državnih organa

Nikako ne odobravam, niti podržavam igre na sreću. Međutim, ovakav krizni PR nije mogao da mi “promakne”!

O autoru

Komentariši

Od Admin

Kategorije

Najnoviji postovi

Najnoviji komentari

Budimo u kontaktu

Potražite nas na društvenim mrežama!