Exitov krizni PR

E

Prethodne nedelje smo bili “obasipani” lošim vestima: poplave, ubistva, nesreće, katastrofe, pogibije. Na “udaru” srpske javnosti bio je EXIT, čuveni muzički festival, pred kojim je stajao veliki komunikacijski izazov.

Posetilac festivala, državljanin Velike Britanije, Antoni Džonatan Fisk (22) iz Londona, izgubio je život posle pada sa spoljašnjeg bedema Petrovaradinske tvrđave, sa visine od deset metara. Nesreća se dogodila oko dva sata posle ponoći, a uviđaj je obavila policija, rekao je dežurni istražni sudija Okružnog suda u Novom Sadu Nenad Simović, napomenuvši da “nema indicija da je reč o krivičnom delu”.

Odmah po prijemu obaveštenja iz službe Hitne pomoći, organizatori Exita su otišli na lice mesta, gde im je rečeno da su povrede mladića iz Engleske bile fatalne. Fisk je preminuo u subotu u bolnici. Iz EXIT organizacije niko nije želeo da komentariše ceo ovaj slučaj. U kratkom saopštenju navode da se nesreća desila van festivalskog prostora:

“Iako se nesreća dogodila van festivala, izuzetno smo uznemireni i saosećamo sa Antonijevom porodicom i prijateljima”, rekao je ovim povodom generalni menadžer Egzit festivala Bojan Bosković. Organizatori festivala su, pored toga, prijateljima nastradalog mladića ponudili svu neophodnu pomoć i podršku, navedeno je u saopštenju.

Policija je takođe saopštila da je drugog festivalskog dana na EXIT-u bilo oko 40.000 posetilaca, kao i da nisu evidentirana teža krivična dela niti veća narušavanja javnog reda i mira. Preduzimajući najavljene mere u sprečavanju zloupotrebe narkotika na toj manifestaciji, policija je od 53 osobe oduzela oko 150 grama marihuane, 23 grama amfetamina, gram hašiša i više tableta ekstazija, trodona, metadona i drugih.

Ovaj primer pokazuje da u Srbiji, bar što se tiče kriznih komunikacija, stvari idu na bolje! Iako nisu direktno odgovorni, niti umešani, organizatori EXITA su se ipak pojavili na licu mesta i obratili javnosti saopštenjem. A to je,  ujedno, prvi i pravi korak u kriznom PR-u – organizacija mora da učini sve da ne dođe do komunikacijskog jaza. Može se pohvaliti odličan odnos sa eksternim javnostima (u ovom slučaju sa policijom). Ono što se može zameriti je način na koji je interpretiran stav EXIT-a pre saopštenja: “Iz EXIT organizacije niko nije želeo da komentariše ceo ovaj slučaj…“

O autoru

Komentariši

Od Admin

Kategorije

Najnoviji postovi

Najnoviji komentari

Budimo u kontaktu

Potražite nas na društvenim mrežama!